Pszichológiai tanácsadás és terápia

2015.02.24 08:54

Szakszolgálatunk egyik alaptevékenységének keretében, a nevelési tanácsadáson belül a tankerület nevelési-oktatási intézményeibe járó és a tankerület területén állandó lakcímmel, illetve ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező gyermekek és szüleik részére pszichológiai támogatást, terápiás gondozást biztosítunk. Tevékenységünk többrétű, egyaránt kívánjuk segíteni a családok és intézmények munkáját.

A vizsgálatok és a terápiás folyamat során is különösen fontos a szülő jelenléte, a gyermek életére vonatkozó döntés nélküle nem hozható, közreműködése nélkül változás, fejlődés csak korlátozott mértékben lehetséges. Kezdetben mindenki megijed, ha azt tapasztalja, hogy az óvodai, iskolai problémák megszaporodtak, megromlott a viszony a nevelőkkel, pedagógusokkal, és sokan tehetetlenségükben elfordulnak azoktól a lehetőségektől, ahonnan segítséget várhatnának. Pedig az óvodai, iskolai konfliktusok hátterében számtalan olyan, első ránézésre cseppet sem nyilvánvaló ok lehetséges, amely megnehezíti a gyerekek alkalmazkodását, teherbírását, csorbítja önértékelésüket, és ezzel kihatással van például iskolai teljesítményükre, közösségbe való beilleszkedésükre. Vizsgálataink ezt a célt szolgálják, ezért különösen fontosak, hogy a háttértényezők megismerésével a szülők és gyerekek egyaránt hatékonyabban tudjanak megküzdeni a mindennapi kihívásokkal.

A szülő, az intézmények, a nagykorú tanuló egyaránt fordulhat hozzánk segítségért, ha akár a tanulásban, akár életvezetés terén nehézségekkel küzd, megakad. A vizsgálatok a szülőkkel, gyermekekkel történő célzott beszélgetést, pszichológiai tesztek felvételét, pedagógusokkal történő konzultációt, a gyermek viselkedésének közösségben való megfigyelését jelentik.