Szakértői bizottsági tevékenység

2015.02.17 08:48

(15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet alapján)

 

A szakértői bizottsági tevékenység ketté válik:

1.       Megyei (fővárosi) szakértői bizottsági feladatokra:

-          a tankerületi szakértői bizottság szakmai és operatív koordinációja

-          megyei szintű diagnosztikai adatbázis működtetése, karbantartása

-          a szakértői vizsgálatoknál alkalmazott protokoll eljárások folyamatos ellenőrzése és fejlesztése

-          amennyiben a tankerületi szakértői bizottság úgy ítéli meg, hogy a gyermeknél/tanulónál sajátos nevelési igény valószínűsíthető, úgy saját vizsgálatának dokumentációját és annak eredményeit megküldi a megyei (fővárosi) szakértői bizottságnak. Ez alapján végzi a sajátos nevelési igényű gyermekek/tanulók vizsgálatát (12.§ 7) tehát a tankerületi szakértői bizottság előzetes felterjesztése alapján, nem pedig közvetlenül az intézmény vagy szülő kérésére)

-          a három évesnél fiatalabb gyermekek teljes körű pszichológiai, pedagógiai-gyógypedagógiai vizsgálata (korai fejlesztés/gondozás szükségességének megítélése 12.§ (2) a.)

 

2.       Tankerületi szakértői bizottsági feladatokra

- harmadik életévüket  betöltött gyermek/tanuló teljes körű pszichológiai, pedagógiai-gyógypedagógiai vizsgálata

- beilleszkedési, a tanulási, a magatartási nehézség megállapítása, vagy kizárása és az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatok elvégzése

- a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megállapítása

3.       Általános tudnivalók

 13.§ (1) A szakértői és rehabilitációs bizottság illetékességét minden esetben a gyermek, tanuló lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye alapján kell elvégezni.

13.§ (1) A szakértői vizsgálat – a szülő kérelmére, illetve ha az eljárást nem a szülő kezdeményezi, a szülő egyetértésével indul. ha a gyermek óvodai nevelésben, iskolai nevelésben oktatásban részesül, az óvoda, az iskola, köteles közreműködni az 1. sz. melléklet szerinti vizsgálat iránti kérelem elkészítésében.

13. § (3) b., A szakértői és rehabilitációs bizottság eljárása központilag kiadott kérelem-nyomtatványon kezdeményezhető. A kérelemnek tartalmaznia kell a szülő tájékoztatását a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményével kapcsolatos tudnivalókról, a szülőt megillető jogokról és a szülői kötelezettségekről. (Ezt a kérelmet a tankerületi szakértői bizottság részére kell továbbítani.)

14.§ (2) A szakértői vizsgálat megkezdéséhez a szülői felügyeletet gyakorló szülők jelenléte szükséges. Kétség esetén vélelmezni kell, hogy a vizsgálaton megjelent szülő a távollévő szülő képviseletére jogosult. Erről a szülőnek a vizsgálaton bizottságunkban nyilatkoznia is kell amennyiben egyedül jelenik meg gyermekével.

14. § (1) A szakértői vizsgálat időpontját a bizottság határozza meg. A szakértői vizsgálat időpontjáról szóló értesítést  a vizsgálat kezdeményezésére irányuló kérelem megérkezését követő naptól számított tizenöt napon belül, a vizsgálat időpontja előtt legalább tíz nappal meg kell küldeni a szülőnek. (Első vizsgálat esetében.)

18.§ (2) Amennyiben a szakértői véleményben foglaltakkal a kézhezvételétől számított tizenöt napon belül a szülő nem tesz nyilatkozatot és nem indítja meg a jegyzői eljárást, egyetértését megadottnak kell tekinteni.

1999. szeptember 1. után születetteknél orvosi adatlap (4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 4.§ (3) bekezdés e., pontja, illetve 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet 4. számú. melléklete is szükséges Pontos megnevezése: Adatlap a fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítéséhez Orvosi adatlap nélkül vizsgálat nem végezhető el.

4.       A felülvizsgálatok módja

A kontroll vizsgálatot a 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet 95.§ (6) pontja alapján az intézménynek kell kérnie. 16 évet betöltött a 15/2013. (II. 26. )EMMI rendelet 22.§ (3) pontja alapján már nem kontroll köteles (első kontroll 1 év, 10 éves korig két, utána 3 évenként, kivétel autista, középsúlyos – 3 évente, beszédfogyatékos - mindig 2 évente)  

 23. § (1) A szülő a felülvizsgálati eljárást bármikor kezdeményezheti. A szakértői bizottság a szülő kérelmére akkor köteles lefolytatni a felülvizsgálati eljárást, ha a hivatalból történő felülvizsgálata óta több mint hat hónap telt el, és a soron következő, hivatalból történő felülvizsgálat időpontjáig több mint hat hónap van hátra.

22. § (3) Ha a gyermek, tanuló enyhe értelmi fogyatékos illetve egyéb pszichés fejlődési zavarral küzd, a szakértői véleményt az első hivatalból történő felülvizsgálat után addig a tanévig, amelyben a tanuló tíz éves életkort betölti minden második, azt követően és egyéb fogyatékosság valamint autizmus spektrum zavar esetében illetve ha a tanuló beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd, addig a tanévig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, minden harmadik tanévben hivatalból felül kell vizsgálni.

A rendelet 23.§ (3) teljes körű vizsgálati eljárást kell lefolytatni

a., az enyhén értelmi fogyatékos valamint az egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermek, tanuló első hivatalból történő felülvizsgálati eljárásban.·   

23.§ (2)Ha a felülvizsgálatra a nevelési-oktatási intézményben kerül sor, a vizsgálat időpontjáról és helyéről - a szakértői bizottsággal történő egyeztetés alapján - a gyermek, tanuló nevelését, nevelését-oktatását ellátó intézmény a felülvizsgálat időpontja előtt legalább nyolc nappal értesíti a szülőt. A felülvizsgálat során a szülő jelenlététől, valamint közreműködésétől a szakértői bizottság eltekinthet, ha a szülő a vizsgálat lefolytatása előtt írásban nyilatkozik a felülvizsgálat tényének és időpontjának tudomásul vételéről, és arról, hogy azon nem kíván jelen lenni

b., szülő kérésére indított eljárásban, feltéve, hogy az utolsó teljes körű vizsgálata óta több mint két év telt el

(4) Amennyiben az intézmény kezdeményezi az eljárást, akkor a vizsgálat részeként a szakértői bizottság egy tagja legalább egy teljes napot a gyermek óvodai csoportjában, a tanuló iskolai osztályában hospitál, megfigyeléseiről feljegyzést készít.